Βασικές Αρχές Αναπαραγωγής

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ

Αγαπητοί φίλοι,

Η αναπαραγωγή των καναρινιών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για κάποιον που θέλει να λέγεται εκτροφέας καναρινιών.

Η επιτυχία λοιπόν ενός εκτροφέα κατά κύριο λόγο εξαρτάται από μια σωστή και καλή αναπαραγωγή.

Η βασικότερη προϋπόθεση είναι να ζευγαρώνονται ΜΟΝΟΝ εκείνα που είναι: 1) Απόλυτα υγιή,  2) κατάλληλα για ζευγάρωμα (έτοιμα ) με ανάλογη ηλικία, 3) κατάλληλη εποχή-σωστή προετοιμασία.

Δεν υπάρχουνε καλές και κακές μάνες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αλλά υπάρχουν ατελείς η ημιμαθείς εκτροφείς.

Όσα λοιπόν καναρίνια δεν είναι έτοιμα για ζευγάρωμα απλά ΔΕΝ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΜΕ απλά προσπαθούμε να τα ετοιμάσουμε για να επιχειρήσουμε αργότερα.

  • Απόλυτα υγιή

Η υγεία των πουλιών είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που κυρίως εξαρτάται από την σωστή-πλήρη διατροφή, την πρόληψη των ασθενειών, και τη σωστή συντήρηση-καθαριότητα με απολυμάνσεις των χώρων διαβίωσης των πουλιών τουλάχιστον  2-3 φορές τον χρόνο.

Βασικό είναι: α) να έχουν ολοκληρώσει την πτερόραά τους χωρίς διαταραχές το φθινόπωρο οπότε και γυαλίζει το πτέρωμα τους και το δέρμα της κοιλιάς τους. β) Να μην είναι ιδιαίτερα αδύνατα η αντίστροφα υπέρβαρα. Αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε όταν κρατώντας το καναρίνι στο χέρι μας ανάποδα, βλέποντας δηλαδή την κοιλιά και το στήθος του πουλιού φυσώντας τα πούπουλα που υπάρχουν στο μέρος την κοιλιάς θα πρέπει το δέρμα να είναι γυαλιστερό-κόκκινου χρώματος (όχι μαύρου ή κίτρινου), χωρίς σημάδια –στίγματα-φλεγμονές κλπ. Εκτός των γεννητικών αδένων των αρσενικών.

  • Κατάλληλα για ζευγάρωμα- ηλικία.

Τα θηλυκά καναρίνια που έχουν συμπληρώσει καταρχήν τον ένατο (9) μήνα της ηλικίας τους είναι έτοιμα από πλευράς ηλικίας αλλά αυτό δεν αρκεί Θα πρέπει να είναι έτοιμα και οργανικά η πυρωμένα όπως θα λέγαμε απλούστερα.

Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν βλέπουμε ότι το θηλυκό πηγαινοέρχεται στο κλουβί του συνέχεια και νευρικά. Θα έλεγα από την μια πλευρά στην άλλη κρατώντας στο ράμφος του ένα φτερό-κομμάτι χαρτιού-νήμα φωνάζοντας συνέχεια αναζητώντας τον σύντροφο του.

Αυτή είναι η ιδανική στιγμή που πρέπει να τοποθετήσουμε την φωλιά-το υλικό που θα χτίσει και τον αρσενικό που εμείς έχουμε επιλέξει και όχι αυτή.

Τα αρσενικά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τον δωδέκατο μήνα την ηλικίας τους (γι’ αυτό  συνηθίζω να ξεκινώ τους παλαιούς αρσενικούς 2-3 ετών) και οπωσδήποτε να είναι υγιή και έτοιμα οργανικά.

Θα πρέπει δηλαδή αφ’ ενός να τραγουδούν συνέχεια αφ’ ετέρου να πηγαινοέρχονται στο ίδιο κλαδάκι και παράλληλα μ’ αυτό η ακόμα να τραγουδούν  γαντζωμένα στα σύρματα του κλουβιού όταν βάλουμε κοντά τους άλλο αρσενικό η θηλυκό καναρίνι.

 

  •  Προετοιμασία-κατάλληλη εποχή

Αφού λοιπόν έχει περάσει η περίοδος του χειμώνα κατά την οποία έχουμε φροντίσει να κρατάμε μακριά τα αρσενικά από τα θηλυκά και σε ξεχωριστούς χώρους ούτως ώστε να μην παρασύρονται τα θηλυκά σε πρόωρη διέγερση ερωτισμού από το τραγούδι των αρσενικών, μάλιστα είναι προτιμότερο να βρίσκονται αυτά σε σκοτεινό και κρύο περιβάλλον, στο χώρο όπου πρόκειται να τα ζευγαρώσουμε.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου λοιπόν αφού κάνουμε σχετική καθαριότητα-απολύμανση του χώρου αλλά και γενικά των κλουβιών και εξαρτημάτων ξεκινάμε τη διαδικασία για την αναπαραγωγή. Επιλέγουμε μια ηλιόλουστη ζεστή μέρα και τοποθετούμε ένα-ένα ξεχωριστά κάθε αρσενικό στο κλουβί του φροντίζοντας παράλληλα για μια θερμοκρασία γύρω στους 15-16ο C και αύξηση του φωτισμού του χώρου κυρίως με φώς της ημέρας-ήλιου αλλά και τεχνητά-σταδιακά στις 12 ώρες περίπου . Επίσης τοποθετούμε διαχωριστικά για να μην βλέπονται μεταξύ τους. Παράλληλα, αρχίζουμε μια πλούσια διατροφή σε χορταρικά-πρασινάδα-βρεγμένους σπόρους ρούπσεν-φρούτων και σε μικρές ποσότητες –μερίδες αυγοτροφής που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε για την αναπαραγωγή των νεογνών. Στην συνέχεια και αφού έχουν περάσει 2 εβδομάδες προετοιμασίας των αρσενικών μεταφέρουμε στον χώρο αναπαραγωγής τα θηλυκά που θέλουμε να ζευγαρώσουμε. Παρέχουμε την ίδια διατροφή με τους αρσενικούς αλλά φροντίζουμε να μην υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ αρσενικών και θηλυκών για να έχουμε εμείς το δικαίωμα της επιλογής. Απλά οι θηλυκές να διεγείρονται από το τραγούδι των αρσενικών χωρίς να τους βλέπουν. Ακολούθως τοποθετούμε σ’ όλες τις θηλυκές καλαθάκια και υλικό φωλιάς.

Μόλις λοιπόν  αντιληφθούμε ότι κάποια θηλυκή χτίζει την φωλιά της ΤΟΤΕ ρίχνουμε μέσα στο κλουβί τον αρσενικό που εμείς έχουμε επιλέξει.

Πολλές φορές θέλοντας να ευχαριστήσουμε-προκαλέσουμε την μάνα να ταΐσει τα μωρά της δίνουμε τροφές ή διατροφές για πρώτη φορά όταν αυτή έχει μωρά. Αυτό είναι μέγα σφάλμα, καθ’ ότι για να έχουμε επιτυχία θα πρέπει να είναι συνηθισμένη εκ των προτέρων – περίοδο προετοιμασίας στην διατροφή που πρόκειται να ακολουθήσουμε για την αναπαραγωγή των νεογνών. Πρέπει εκ των προτέρων η μάνα να τρώει, να της αρέσει η τροφή-διατροφή αυγοτροφή για να είμαστε σίγουροι ότι θα ταΐσει τα μωρά της.

Αρκετές φορές παρασυρόμαστε από διάφορους καταστηματάρχες-εμπόρους που μας προτείνουν μια συγκεκριμένη βιταμίνη-αυγοτροφή όταν ήδη εμείς έχουμε νεογέννητα και την οποία τότε δεν έχουν δοκιμάσει τα καναρίνια μας. Τότε αντί για καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε χειρότερα.

Την πρώτη εβδομάδα που θα έχουμε νεοσσούς ποτέ δεν δίνουμε πρασινάδα ή φρούτα, παρά μόνο την αυγοτροφή, και αυτή μετά την 3η μέρα. Από την δεύτερη εβδομάδα και μετά δίνουμε  ελάχιστες ποσότητες και όχι για όλη την διάρκεια της ημέρας. Την 5η ή 6η ημέρα δαχτυλιδώνουμε τους νεοσσούς οπωσδήποτε και ελέγχουμε την επόμενη μήπως μας έχει ξεφύγει κάποιο. Την 17η-18η μέρα αδειάζουμε στο πάτωμα του κλουβιού τους νεοσσούς, τοποθετούμε νέα καθαρή φωλιά και υλικό, και μόλις χτίσει το θηλυκό νέα φωλιά την 19η ή 20η ημέρα τοποθετούμε εκ νέου τον αρσενικό της και πάμε για την επόμενη γέννα.